OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Cíle 

Cílem kurzu je seznámit studenta se speciálními nároky sportovců a wellness cvičenců na výživu. Rozlišovat druhy zatížení a energetickou i nutriční potřebu jedince, seznámit s dostupnými doplňky výživy pro sportovce, seznámit s problematikou dopingu a zakázaných látek pro sportovce. Znají a navrhnou stravování ve wellness střediscích pro odlišné skupiny klientů. Orientují se v léčebné výživě. Znají rizika kontaminace potravin a patofyziologie ve výživě. Učivo se zaměřuje na tematické celky, které se vzájemně doplňují. Jedná se o složení lidského těla, jeho fungování a výživová doporučení pro různé skupiny lidí. Student získá schopnosti a dovednosti sestavit vhodné stravování ve wellness střediscích.

 

Metody 

Přednášky k obsahovým celkům, praktická cvičení – sestavování speciálních výživových plánů, kontrola vlastního stravování a jeho vliv na výkon, regeneraci, pohodu.

 

Osnova - diferenciace:

Výživa podle věku: výživa novorozenců a kojenců, výživa batolat, výživa dětí, výživa adolescentů, výživa dospělých, výživa ve stáří, výživa pracujících, výživa gravidních a kojících žen různé systémy stravování: alternativní výživa, přírodní strava, vegetariánská strava, makrobiotická strava, ostatní druhy stravy, stravovací zvyklosti národů a etnických skupin.

Výživa sportovců a sportovní výkon: pitný režim sportovců - sportovní nápoje, doplňky výživy, energetické substráty při různých délkách zátěže; sacharidová superkompenzace; sacharidové vlny  Výživa u přetěžovaných kloubů; Měření energetického metabolizmu; Nutriční stav sportovce a jeho hodnocení.

Léčebná výživa

-  význam léčebné výživy

-  diety a jejich rozdělení

-  jednotlivé druhy diet

Hygiena výživy

-               obecné úkoly hygieny výživy

-               sanitace

-               rizikové faktory související s výživou

-               mikrobiologická a biologická závadnost potravin

-               přirozené toxické látky a antinutriční látky

-               kontaminanty v potravinách

-               sekundární endogenní antinutriční látky v potravinách

-               aditivní látky

Patofyziologie výživy

-               obezita - podvýživa

-               diabetes mellitus

-               onemocnění trávicího systému

-               potravinové alergie

Partnerem kurzu je: