Cíle Cílem kurzu je seznámit studenta se speciálními nároky sportovců a wellness cvičenců na výživu. Rozlišovat druhy zatížení a energetickou i nutriční potřebu jedince, seznámit s dostupnými doplňky výživy pro sportovce, seznámit s problematikou dopingu a zakázaných látek pro sportovce. Znají a navrhnou stravování ve wellness střediscích pro odlišné skupiny klientů. Orientují se v léčebné výživě. Znají rizika kontaminace potravin a patofyziologie ve výživě. Učivo se zaměřuje na tematické celky, které se vzájemně doplňují. Jedná se o složení lidského těla, jeho fungování a výživová doporučení pro různé skupiny lidí. Student získá schopnosti a dovednosti sestavit vhodné stravování ve wellness střediscích.
|
Metody Přednášky k obsahovým celkům, praktická cvičení – sestavování speciálních výživových plánů, kontrola vlastního stravování a jeho vliv na výkon, regeneraci, pohodu.
|
Osnova - diferenciace: Výživa podle věku: výživa novorozenců a kojenců, výživa batolat, výživa dětí, výživa adolescentů, výživa dospělých, výživa ve stáří, výživa pracujících, výživa gravidních a kojících žen různé systémy stravování: alternativní výživa, přírodní strava, vegetariánská strava, makrobiotická strava, ostatní druhy stravy, stravovací zvyklosti národů a etnických skupin. Výživa sportovců a sportovní výkon: pitný režim sportovců - sportovní nápoje, doplňky výživy, energetické substráty při různých délkách zátěže; sacharidová superkompenzace; sacharidové vlny Výživa u přetěžovaných kloubů; Měření energetického metabolizmu; Nutriční stav sportovce a jeho hodnocení. Léčebná výživa - význam léčebné výživy - diety a jejich rozdělení - jednotlivé druhy diet |
Hygiena výživy - obecné úkoly hygieny výživy - sanitace - rizikové faktory související s výživou - mikrobiologická a biologická závadnost potravin - přirozené toxické látky a antinutriční látky - kontaminanty v potravinách - sekundární endogenní antinutriční látky v potravinách - aditivní látky Patofyziologie výživy - obezita - podvýživa - diabetes mellitus - onemocnění trávicího systému - potravinové alergie |
Partnerem kurzu je: